Rektosel Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Rektosel, diğer bir adı ile bağırsak fıtıklaşması, bağırsağın son kısmında bulunan organlar arasındaki bölgenin yırtılma ya da gevşemesi sonucu oluşabilir.
Rektosel, kalın bağırsağın son kısmı olarak bilinen rektumun ön tarafında oluşan fıtığa verilen isimdir. Uygun ilaç ve tedavi yöntemleri ile tedavi edilmesi mümkün olan rahatsızlık için aynı zamanda bol su tüketilmesi de önerilir.
Rektum genel olarak incelendiğinde, ön kısmı kadında vajinaya doğru fıtıklaşırken, erkekte mesanenin arka tarafına doğru fıtık belirtileri gösterir. Vajina, mesane ve rektumun ortasında yer alan yapıları birbirlerine bağlayan yapılar bulunur. Bu yapıları yerlerinde tutan bağların hasar görmesi ya da ani olarak zayıflaması bu alanda rektosel oluşumuna neden olur.
Fıtık oluşumunu gerçekleştiren rektum, kadınlarda vajinanın, erkeklerde ise mesanenin arkasında keseleşir. Bu durumun sonucu olarak, hastalarda kabızlık ve dışkı sorunları meydana gelir. hastalık çoğunlukla kadınlar da görülürken, yaşam kalitesini ciddi bir şekilde düşürdüğü görülür.
Rektosel oluşum belirtileri, bağırsakta oluşan fıtık bölümü ve fıtıklaşan organ ,kadın ve erkekte farklı yerlerde görülür. Kadınlarda vajina ve çevresinde daha sık rastlanırken, erkeklerde mesane arka duvarı çevresinde sıklıkla görülür. Erken dönemde fıtık oluşumlarında kabızlık yaygın olarak görülürken, ilerleyen aşamalarda rektoselin büyük bir kitle haline geldiği görülür.
Bu yazımızda, rektosel tedavi edilmezse ne olur? sorusuna ve tedavi yöntemlerine değineceğiz.
Rektosel Belirtileri
Rektosel, diğer bir adı ile bağırsak fıtıklaşması, bağırsağın son kısmında bulunan organlar arasındaki bölgenin yırtılma ya da gevşemesi sonucu oluşabilir. Kadınlarda vajen, erkeklerde mesane bölgesinde yaşanan yırtılma ve gevşemelerin sonucunda bağırsak işlevini yapamaz hale gelir ve fıtıklaşma başlar.
Kadınlarda sıklıkla görülen retisolün nedeni olarak, çok sayıda doğum yapmak gösterilebilir. Buna ek olarak normal doğumda yaşanan ters hareketler ya da bazı yırtılmalar hastalığın tetikleyicisi olabilir. Ayrıca, menopoz dönemi kadınlarda, var olan hormonal değişikliklerin sonucu bu alan giderek gevşeyebilmekte ve zayıflamaktadır. Erkeklerde oluşan bağırsak fıtıklarına bakıldığında ise, uzun süreli olan kabızlıkların bu bölgelerde yırtılma yarattığı görülür.
Ikınma sırasında oluşan fıtıklaşma, bazı rahatsızlıkları da yanında ek olarak getirebilir. Bu hastalıkların en başında ise hemoroid gelir. Hemoroid oluşumu sonucu, bölgede çatlaklar meydana gelir ve acil tedavi gerekebilir. Rektosel belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Tuvaletini yapmada güçlük yaşama
- Cinsel ilişki sırasında şiddetli ağrı yaşama
- Vajinada hissedilen sarkma
- Parçalı şekilde dışkılama
- Vajinal bölgede sürekli biçimde basınç hissetme
Bağırsak Fıtığı Tedavisi
Bağırsak fıtığı, rektosel rahatsızlığı bazı durumlarda erkeklerde de görülebilirken, genellikle kadınlarda meydana gelen bir rahatsızlık olarak bilinir. Kadınlar arasında, sık bir şekilde ve normal doğum yapanlar bu hastalığa daha sık yakalanmaktadır. Rektosel tanısı, defekografi yöntemleri kullanılmakta ve kesin sonuçlar için incelemeler yapılmaktadır. Buna ek olarak pelvik taban alanında uzman bir doktorun, jinekolojik muayenesi de, tanı konulmasında önem taşımaktadır. Yapılan tetkik ve muayeneler sonucu kişi vakit kaybetmeden tedaviye başlamalıdır.
Diğer fıtık türlerine benzeyen bağırsak fıtığı, hastanın yaşam kalitesini ciddi oranda düşürür ve yaşamdan aldığı zevki düşürür. Hasta vakit kaybetmeden bir uzman hekime başvurmalı ve tedaviye başlamalıdır. Geçmiş yıllarda bağırsak fıtığı tedavisi, fıtık üst bölgesinin dikilmesi ile yapılmaktaydı. Ancak bu ameliyat şekli, fıtığın tekrarlamasını önleyememekte ve cinsel ilişki sırasında ağrı yaşanması neden olmaktaydı. Bu nedenle bu ameliyat şekli, günümüzde tercih edilmemektedir.
Günümüzde ise, daha minimal düzeyde dikiş kullanarak, anal ya da vajinal bir müdahaleye gerek duymayan müdahaleler kullanılmaktadır. Bu yöntemde rahim ağzı ile makat arasında yer alan bölge ufak dikişlerle bir araya getirilir. Böylece pelvik organların sarkması önlenir.