İdrar Kaçırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
İdrar kaçırma, birçok sebebe bağlı olarak gelişebileceği gibi geçici olarak da görülebilir.
İdrar kaçırma, birçok sebebe bağlı olarak gelişebileceği gibi geçici olarak da görülebilir. Oluşma sıklığı ve şekline göre ise bir hastalık olarak tanımlanabilir. Tanısı için bir hekime danışılması ve hastadan detaylı bir öykü alınması gerekmektedir.
İdrar kaçırma hastanın psikolojik durumunu bozabileceği gibi sosyal ortamlardan kaçınmasına sebep olarak özgüven eksikliğine de sebep olabilir. Tedavi yöntemleri arasında özellikle idrar kaçırma durumunun sebebi bilinmelidir. Hastalık diyabet, alkol tüketimi ya da obezite gibi sebeplere dayanıyorsa diyet düzenlenmesi, egzersiz programı ve alkol kısıtlaması getirilebilir. Ayrıca hastaya çeşitli egzersizler verilebilir ve su tüketimine dikkat edilmesi tavsiye edilebilir.
İdrar Kaçırma Geçici ve Kalıcı Sebepleri
İdrar kaçırma sebepleri arasında geçici olarak gelişmesine sebep olanlar ve kalıcı olarak gelişmesine sebep olanlar olarak ayrılabilir. Belirli yiyecek ve içecekler ile birlikte ayrıca bazı ilaçlar da zaman zaman idrar kaçırma nedenleri arasında sayılabilir. Geçici idrar kaçırma sebepleri arasında;
- Kafein
- Alkol
- Yapay tatlandırıcılar
- Çikolata
- Biber
- Baharat
- Kalp veya tansiyon ilaçları
- Depresyon ilaçları
- Gazlı içecekler
- Maden suyu olarak sıralanabilirler.
İdrar yolu enfeksiyonları ve kabızlık gibi geçici durumlar da sayılabilir. Bunlar dışında gelişebilecek pek çok durum da idrar kaçırma sebepleri arasındadır. Özellikle kişinin yaşı veya tanı koyulmamış hastalıkları bunlar arasındadır. Diğer kalıcı idrar kaçırma sebepleri arasında ise;
- Gebelikten kaynaklanan kondisyonlar
- Yaş
- Menopoz
- İdrar yollarındaki problemler
- Böbrek taşları
- Histerektomi
- Nörolojik problemler
- Genetik
Bu sebepler ise genellikle ilaç veya ameliyat gibi tedavi yöntemlerine başvurulması gereken kalıcı sebepler arasında sıralanabilmektedir.
İdrar Kaçırma Tedavisi
İdrar kaçırma tedavisi durumun sebebine göre değişiklik gösterebilir. Örneğin hastada obeziteden kaynaklanan bir idrar kaçırma durumu varsa çeşitli diyetler ve egzersiz programları oluşturularak kilo vermesi sağlanmalıdır. Şeker hastalığından kaynaklı bir durumda ise hastaya verilmiş olan ilaçlar ve diyet programının düzenlenmesi yapılır. Ayrıca aşırı sıvı alımı önlenebilir.
Aşırı sigara veya alkol kullanımından da kaynaklanabilen bu durumda hastadan sigara ve alkol tüketimini kontrol altına alması istenecektir. İdrar yolu enfeksiyonları için ise hastaya uygun ilaçlar verilir. Bunun yanında mesane ve pelvik kasları için egzersizler yapılabilir. Genel olarak bu egzersizler idrar sırasında tutulması ve bırakılmasına dayanır.
Hastanın uygunluğuna bağlı olarak üroloji hekimleri tarafından ilaçlar tavsiye edilebilir. Bunun yanında cerrahi müdahaleler de bulunabilir. Buna göre hastanın idrar kaçırma sebebi bilinmelidir. Örneğin prostat büyümesi veya mesane sarkması gibi problemlerden kaynaklanan idrar kaçırmaları ameliyat yoluyla tedavi edilebilir.
İdrar Kaçırma Ameliyatı
İdrar kaçırmanın tedavi yöntemleri arasında hayat düzeninin sağlanması ve gerektiği takdirde ilaç tavsiyesinin yanında idrar kaçırma ameliyatları da bulunabilmektedir. Geleneksel yöntemlerle veya girişimsel tedaviler de uygulanabilmektedir.
İdrar kaçırma ameliyatları bahsedilen tedavilerin işe yaramaması sonucunda son çare olarak uygulanmaktadır. Sling prosedürleri, üretrayı kapalı tutmaya yarayan bir askı yapılarak uygulanır. Mesane boynu süspansiyonu üretra ve mesane boynuna destek vermek için yapılmaktadır. Son olarak prolapsus cerrahisi ise askı ve prolapsus cerrahisinin birleşiminden oluşmaktadır.
1. Geleneksel Tedavi Yöntemleri
Tıbbi cihazlar arasında üretra eki ve pesser gibi cihazlar kullanılarak idrar kaçırma önlenebilmektedir. İdrar sızıntısını önlemek için özel olarak geliştirilmişlerdir.
2. Girişimsel Tedavi Yöntemleri
Enjeksiyonlar, botox ve santral sinir stimülasyonu, bu girişimsel tedavi yöntemleri arasında sayılabilir.
Ameliyatlar sayesinde kişi sosyal ortamlardan uzaklaşmak zorunda kalmayacak ve öz saygısını geri kazanacaktır. İdrar kaçırma ameliyatlarının, her ameliyatta olduğu gibi bir iyileşme süreci olduğunu ve komplikasyonlara sebep olabileceğini de unutmamak gerekir.