Rahim Ağzı Kanser Taraması Nasıl Yapılır, Belirtileri Nelerdir?
Kadınlarda en çok görülen kanser sıralamasında meme kanserinin ardından ilk sırada yer almasına rağmen, yaşamı tehdit eden bir özelliğinin bulunması nedeni ile rahim ağzı kanseri, meme kanserinden daha tehlikeli görülmektedir.
Rahim ağzı kanseri gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde görülen ve sıklıkla tedavisi geciktirilen jinekolojik bir kanser türüdür. Dünya çapında her yıl 500 bine yakın kadına rahim ağzı kanseri tanısı konulmaktadır. Görülme sıklığına bakıldığında, genellikle 50 yaş civarında ortaya çıktığı görülen rahim ağzı kanseri, özellikle son dönemlerde genç kadınlarda da görülmeye başlamıştır.
Kadınlarda en çok görülen kanser sıralamasında meme kanserinin ardından ilk sırada yer almasına rağmen, yaşamı tehdit eden bir özelliğinin bulunması nedeni ile rahim ağzı kanseri, meme kanserinden daha tehlikeli görülmektedir.
Rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tümünden sorumlu olan virüs çeşidi HPV olarak kısaltılan Human Papilloma Virüsleridir. Bu virüs türü çok belirti göstermez, öte taraftan oldukça bulaşıcı olduğu bilinmektedir. Çoğu kadın, hayatının bir döneminde bu virüs ile karşılaşır ancak, bu virüs türü, bağışıklık sistemi tarafından ortadan kaldırılabilir.
Bazı HPV virüslerinin bu savunma sisteminden güçlü çıktığı zamanlar olur ve bunun sonucunda rahim ağzı kanserine neden olur. Hastalığa neden olan HPV virüsünden korunmak için çeşitli önlemler almak ve düzenli sağlık kontrollerini yaptırmak gereklidir. Bu şekilde, hastalığın erken dönemde saptanmasına ve tedavide başarıya ulaşılmasında yardımcı olunur.
Bu yazımızda, Rahim Ağzı Kanser Taraması Nasıl Yapılır, Belirtileri Nelerdir? sorusuna ayrıntılı ve açıklayıcı cevaplar vermeye çalışacağız.
Rahimde Kitle Belirtileri
Rahim hastalıklarını doğru bir şekilde açıklayabilmek için, öncelikle uterusun ne olduğunu iyice anlamak gerekir. Bu rahim organı, rahimde yer alan çoğu rahatsızlığın yaşandığıı kısımdır.
Uterus, en uç kısımda serviks adı verilen bir kısımda yer alır ve uterusun her iki yanında yumurtalıklara kadar uzanan fallop tüpleri bulunur. Yumurtanın sperm tarafından döllenmesi sonucu oluşan gebelik durumunda, döllenmiş embriyo hücresinin konumunun belirlenmesi daima uterus üzerinden gerçekleşmektedir. Ayrıca bebeğin gelişimi ve rahime tutunması da bu kısımda gerçekleşmektedir. Doğum anı geldiğinde, kasların kasılması ile uterus üzerinden doğum gerçekleşir.
Kadın üreme hücresi olan rahimde en sık görülen hastalıklar, tıp dilinde uterus prolapsusu olan, rahim içi dokuların sarkması ve endometriyozis ve uterus tümörleri şeklinde sıralanabilir. Uterus tümörleri iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki şekilde de meydana gelir ve kötü huylu tümörler uterus kanseri veya rahim kanseri olarak adlandırılır.
Rahimde kitle belirtileri farklı şekillerde olabilmektedir. Başlıca kitle belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Kokulu ve kanlı olarak gelen vajinal akıntılar
- Aşırı koyu renkli vajinal akıntılar
- Uzun süreli adet dönemi ve adet sürelerinde yaşanan bozukluklar
- Bacaklarda ve karın bölgesinde oluşan ödemler
- İdrarda gözle görülür bir şekilde azalma ve renginde görülen değişiklikler
- Kan üre düzeyinde görülen olağanüstü artış
- Aşırı kilo kaybı ve buna bağlı olarak oluşan kansızlık
Rahim Ağzı Kanseri Neden Olur?
Kadınlar tarafından en çok merak edilen konulardan birisi Rahim ağzı kanseri neden olur? sorusunun cevabıdır. Bu durum farklı etkenlere bağlı olarak gelişebilir ve tedavi edilmediği takdirde ölümcül sonuçlara sebebiyet verebilir.
Nedenleri arasında sık ve normal doğum yapmak, erken yaşta girilen cinsel ilişki gösterilebilir. Ayrıca sigara içmek de rahim ağzı kanserine neden olabilmektedir. Tüm bunlara ek olarak HPV virüsünün varlığı da bu kanseri etkileyen en önemli nedenlerden birisidir. Genellikle gelişmemiş ülkelerde, kadınların hijyenik pedlere ulaşamaması ya da kontrolsüz cinsel ilişkiye girilmesi, bu virüsün görülme sıklığını arttırmaktadır.
Nedenleri incelendiğinde en çok kontrolsüz cinsel ilişki ve korunamama gibi nedenler öne çıkar.