Miyom Ameliyatı Tehlikeli midir?
Miyom ameliyatı tehlikeli midir? sorusu, hastalığı yaşayan ve miyomları her geçen gün büyüyen kadınlar tarafından merak edilir.
Miyom Ameliyatı Tehlikeli midir?
Rahimde görülen iyi huylu tümörlere miyom adı verilir. Bu durumun yaşanmasında genetik faktörlerin etkili olduğu bilinmektedir. Hormonların çalışması ile ilgili rahatsızlıklar, miyoma sebebiyet verir. Üreme dönemlerinde her 5 kadından birinde bu duruma rastlanmaktadır. Kadınlar menopoza girdiklerinde tümörlerin boyutu küçülür ve hormon seviyesinde düşme görülür. Doğum yapmamış ve fazla kilolu kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Miyomu bulunan kişiler, gebe kaldıklarında, miyomlar gebeliğin daha ağrılı geçmesine neden olmaktadır.
Miyomlar çoğu zaman kısırlığa neden olabilmektedir. Bununla birlikte, gebe kadınlarda düşük riskini de arttırır. Bazı miyomların boyutları zaman içinde küçülebilir. Bu durumun sonucunda miyomlar ameliyat ile alınmayacak seviyeye gelir. Yavaş büyüme gösteren miyomlar, takip süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir. Uzman doktor tarafından yapılan muayene esnasında miyomda büyüme tespit edilirse, cerrahi bir müdahale gerekebilir. Miyomun büyüme hızı alışılmışın dışında olursa, bu durumda kanser riskinden de bahsedilebilmektedir.
Miyomun tehlikeli olan boyut kıstası, bulunduğu yere göre değişiklik gösterir. Eğer miyom, rahim iç zarında yer alıyorsa, aşırı kanama yapma riskine sahiptir ve bu durum tehlike barındırır. Karın içine yerleşen miyomlara bakıldığında ise, 10 cm den büyük miyomların organlara baskı yapması sonucu daha fazla tehlike taşıdığı gözlemlenebilir.
Miyom ameliyatı tehlikeli midir? sorusu, hastalığı yaşayan ve miyomları her geçen gün büyüyen kadınlar tarafından merak edilir.
En Büyük Miyom Kaç Santimdir?
Rahim bölgesinde sıklıkla görülen bir tümör türü olan miyom, normal olmayan bir düz kas çoğalması olarak tanımlanabilir. Miyomların boyutları birbirlerinden farklıdır ve bu farklılık miyomun tehlike boyutu açısından da ipucu verir. Bu noktada en büyük miyom kaç santimdir? ve tehlike boyutu nedir? gibi sorular miyom sahibi kişiler tarafından merak edilmektedir.
Miyomlar, rahme baskı uyguladıklarından dolayı, ağrılı semptomlara neden olur. Bu tür durumlarda, cerrahi müdahaleler ile miyomların alınması gerekir. Bu noktada en önemli şey ise, miyomların boyutudur. Ortalama büyük sayılacak bir miyom boyutu, 6 ya da 7 cm arasında değişmektedir. Bu boyuta ulaşan miyomların ivedilikle alınması gerekir. Ancak yine de bu işlem için, hastanın rahatsız olması şartı alınır.
Rahim bölgesinden uzakta yer alan küçük çaplı miyomların alınmasına gerek yoktur. Diğer miyom türlerinde ise, kişiyi rahatsız edip etmediği sorgulanır. Kişiyi rahatsız edilen tümörler, cerrahi müdahale ile alınmalıdır. Eğer miyomların baskısı sonucu, sık idrara çıkma durumu görülürse, bu durumda da miyomlar alınabilir. En büyük miyom kaç santimdir? sorusuna, günümüzde çıkan en büyük miyomun boyutu ile cevap vermek mümkündür. Günümüzde, 20 ile 25 cm arasında olan miyomlara rastlanmaktadır. Bu tür miyomlar oldukça tehlikeli olabilir ve acilen alınması gerekir.
Kapalı Miyom Ameliyatı Olanlar
Rahmin içinde ya da dışında yer alan miyomlar, genellikle hastanın yaşam kalitesinde ciddi düşüklüğe sebep olur. Bu tür miyom tipleri, cerrahi müdahaleler kullanılarak, vücuttan çıkarılabilir. Bu tür ameliyatlar, hastanın genel durumu ve miyomun boyutu göz önüne alınarak açık ya da kapalı şekilde yapılabilir. Kapalı miyom ameliyatı ise, içerdiği avantajlar nedeniyle daha çok tercih edilmektedir.
Deneyimli bir cerrah tarafından yapılan miyom ameliyatı oldukça etkili ve güvenlidir. Kapalı miyom ameliyatı olanlar daha güvenli bir yöntem seçmiş olur. Bu müdahale sonucu, rahim yerinde bırakılır, yalnızca miyomlar alınır. Miyomlar büyüdükçe, düzensiz kanamalara ve özellikle adet döneminde yaşanan sancılara neden olabilir. Hastalığın ilerleyen boyutlarında kısırlık da görülebilir. Gebe kişiler de ise sıklıkla düşüğe rastlanmaktadır.