İnce Bağırsak Sarkması (Enterosel) onarımı nedir, neden yapılır?
Enterosel bir diğer ismi ile ince bağırsak sarkması, ince bağırsağın alt pelvik boşluğuna inmesi ve vajinanın üst kısmını zorlaması sonucu bir çıkıntı oluşturmasını ifade eder. Prolapsus ismi verilen bu durum kayma veya sarkma anlamlarına gelir.
Enterosel bir diğer ismi ile ince bağırsak sarkması, ince bağırsağın alt pelvik boşluğuna inmesi ve vajinanın üst kısmını zorlaması sonucu bir çıkıntı oluşturmasını ifade eder. Prolapsus ismi verilen bu durum kayma veya sarkma anlamlarına gelir.
Rektosel yani bağırsak fıtığı büyükse, vajinal açıklık çevresinde oldukça belirgin bir şişlik oluşturur. Bu şişlik zaman içinde rahatsız edici bir hal alır, bununla birlikte nadiren ağrı yaptığı görülür. Gerekli durumlarda kişisel bakım önlemleri ve cerrahi olmayan yöntem seçenekleri kullanılır. İlerlemeyen enterosel de bu yöntemlerin işe yaradığı görülür. Bununla birlikte, hastanın şikayetleri gittikçe ilerlerse, rektosel üzerinde bir cerrahi onarım gerekir.
Yapılan doğumlar pelvik taban üzerine baskı yapar ve bu durum pelvik organları birbirlerine bağlayan yapıları zayıflatabilir. Aynı şekilde yaşlanma ve diğer süreçler de ince bağırsağınızda çeşitli hasarlara neden olabilmektedir. Yaşanan tüm bu durumlar, zamanla ince bağırsakta sarkma yaşanmasına sebebiyet verir. İnce bağırsağınızda yaşanabilecek olası sarkmaları önlemek adına, kişisel bakıma oldukça önem verilmelidir.
İlerleyen vakalarda, sizi rahatsız eden durumlarla karşılaşırsanız, acilen bir uzmana görünmeniz gerekir. Gelişen semptomlar, zamanla farklı rahatsızlıklara da neden olabilmekte ve kişilerin hayat kalitesini ciddi anlamda düşürebilmektedir. Bu yazımızda, İnce Bağırsak Sarkması (Enterosel) onarımı nedir, neden yapılır? sorusuna uygun cevaplar verebilmek için açıklamalar yapacağız.
Rektosel Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Vajinal duvar etrafında görülen rektosel, bağırsak fıtığı, bu bölgede sarka ve yıpranmalara neden olur. yaygın bir şekilde görülen bu rahatsızlık, rektumun ıkınma sonucu vajina içine doğru sarkmasına neden olunur. Bu sarkma sonucu zamanla, bu bölgede fıtıklaşma görülür ve bu durum ağrılı bir süreci başlatabilir.
Hastalara bazı durumlarda doğru teşhis koyulamaz ve mevcut Rektosel rahatsızlığı, hemoroid ya da anal fissür ile karıştırılabilir. Bu durum tedavi sürecini uzatır ve zamanla bu fıtığın büyümesine ve şikayetlerin artmasına neden olur.
Rahatsızlık genel olarak çok sayıda ve sık aralıklar ile doğum yapmış kadınlarda görülür. Doğum anında yapılan yanlış hareketler, ya da fazlaca ıkınma gibi durumlar bu bölge yapısının zarar görmesine neden olabilir. Tuvalette zorlanma ile ortaya çıkan hastalık, ıkındıkça tuvaletini yapamamak ile özdeşleşmiştir. Bu hastaların ıkınması son derece zararlıdır. Çünkü mevcut kitle büyümekte ve tuvaletini yapmak daha zor bir hale gelmektedir. Ikınma esnasında vajinanın dolgunluk kazanıp şiştiği görülür. Bu durum hastaya birçok açıdan zarar verir.
Rektosel ameliyatı nasıl yapılır? sorusu, bu hastalığı yaşayıp tedavi sürecinden korkan hastaların en çok merak ettiği konudur. Hastalık görüldüğünde acilen bir uzmana başvurmak gerekir. Sonuç olarak iki tedavi yöntemi karşımıza çıkar. Bunlardan ilki, koruyucu önlemler alarak hastalıktan kurtulmayı içerir. Bir diğer yöntem ise, daha ilerleyen vakalar için cerrahi müdahaleyi içerir.
Bağırsak Fıtığı Ameliyatı Riskleri
Bilimsel adı ile rektosel, halk arasında daha çok bağırsak fıtığı olarak bilinir ve toplumumuzda sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Kabızlık, ıkınarak dışkılama ve dışkılama güçlüğü gibi problemler, hastalığın en sık görülen etkileridir.
Hastaların yaşam kalitesinde ciddi oranda düşüklük görülür ve tuvalette geçirilen saatler, hastalığa bağlı olarak artar. Çoğu kadının korkulu rüyası o bağırsak fıtığı tedavi uygulanmazsa, hemoroidal hastalık gibi birçok başka hastalığa sebep olabilir.
Sıklıkla menopoz dönemi ve doğum sonrası görülen rahatsızlık, hayatı çekilmez bir hale getirir. Hastalık tedavisi için makat ve vajina muayenesinin bir arada yapılması gerekir. Bazı durumlarda ise dışkılama filmine başvurulması gerekir.
Bağırsak fıtığı ameliyatı riskleri bulunmakla birlikte tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir.