İdrar Kaçırma Sebepleri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
İdrar kaçırma sorunu, istemsiz olarak ve kontrol dışı idrarı tutamama rahatsızlığıdır. Her yaşta görülebilen bir sorun olmakla birlikte genel olarak ileri yaşlarda daha sık görülür.
Özellikle kadınlarda rastlanan ve ilerleyen yaşlarda olabileceği gibi daha genç yaşlarda da görülebilen bir rahatsızlık olan idrar kaçırma, kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve sosyal yaşamla bağlarında sorun yaratabilir. Çok sayıda doğum yapmış olmak, ilerleyen yaş ve aşırı kilo alımı gibi farklı sebeplerle ortaya çıkabilen idrar kaçırma farklı hastalıkların belirtisi olarak da meydana gelebilir. Şimdi idrar kaçırmanın ne olduğuna ve nasıl tedavi edilebileceğine dair ayrıntılarla devam edelim:
İdrar Kaçırma Nedir?
Yaygın ifade şekli olarak idrar torbası ya da idrar kesesi olarak da bilinen mesane, böbreklerden giden idrarın biriktiği kesedir. Mesane kaslarının gevşeme ve kasılma işlevi, o bölgede yer alan sinirler ve aynı zamanda beyin tarafından kontrol edilir. Idrar doldukça esnemeye müsait olan mesanenin alt kısmında bulunan kaslar ise kesenin ağzını kapalı tutma işlevi görür.
İdrar kaçırma sorunu, istemsiz olarak ve kontrol dışı idrarı tutamama rahatsızlığıdır. Her yaşta görülebilen bir sorun olmakla birlikte genel olarak ileri yaşlarda daha sık görülür. Sürekli olduğu durumlarda bir hastalık olarak kabul edilir. Kadınlarda görülme sıklığı çok daha fazladır.
İdrar Kaçırma Sebepleri Nelerdir?
İdrar kaçırma sebepleri arasında pek çok neden sayılabilir. Bunların en başta gelenlerinden birisi yaşın ilerlemesi ile birlikte idrarın atımında işlev gören kasların fonksiyonlarında azalma meydana gelmesidir. Ancak bunun dışında da çok sayıda farklı nedenden dolayı gelişebilir. Örnek olarak omurilik yaralanması, inme ve şeker hastalığı gibi farklı rahatsızlıklar da bu durumu tetikleyebilir. İdrar kaçırma rahatsızlığı riskini artıracak nedenler temel olarak aşağıdaki şekildedir:
- Kalıtsal etkenler
- Aşırı kilolu olma durumu
- Sigara kullanımı
- Kabızlık ve kronik öksürük
- İdrar torbasının sarkması
- Aşırı kilo
- Mesane ve vajina arasında fistül
- Genelde ağır işlerde çalışan insanlarda görülebilen karın içi basınç oluşması
- Şeker hastalığı
- Yaşın ilerlemesi
- Vajinal enfeksiyonlar
- Erkeklerde prostat büyümesi sorunu
- Sinir sistemi hastalıkları
- Demans yada alzaymır gibi hastalıklar
- Böbrekte ya da idrar yollarında taş oluşması
- Sistit
- Depresyon, sakinleştirici, tansiyon düşürücü, kas gevşetici ve idrar söktürücü gibi pek çok ilaç çeşidinin de etkisiyle idrar kaçırma rahatsızlığı görülebilir. Yukarıda sayılan nedenlerin dışında zor geçen doğumlar nedeniyle de sinirlerde hasar meydana gelmesi ve kaslarda yırtılma gözlenebilir. Bu durumun oluşması da çeşitli fonksiyon bozukluklarını beraberinde getirebilir.
İdrar Kaçırma Belirtileri
İdrar kaçırma belirtileri idrarın kontrol dışı bir şekilde aniden sızması ya da damla halinde gelmesi ile başlayabilen idrar kaçırma rahatsızlığının ana belirtileridir. Bunlar arasında öncelikle sık sık idrara çıkma ihtiyacı, bir mesane enfeksiyonu durumu olmamasına rağmen ağrılı idrara çıkma durumu, idrar yapamama sorunu ve sık şekilde görülen mesane enfeksiyonları sayılabilir.
İdrar Kaçırma Rahatsızlığı Tedavi Yöntemleri
İdrar kaçırma tedavi yöntemleri cerrahi dışı ve cerrahi olarak farklı şekillerde yapılabilmektedir. Bunun dışında ilaçlarla da tedavi uygulanabilmektedir. İdrar kaçırma tedavisi uygulanırken idrar kaçırma tipi ve sebebi önemli etkenler arasındadır.
Örnek olarak sıkışma tipi idrar kaçırma tedavisi sürecinde ilaç tedavisi uygulanırken stres tarzı idrar kaçırma vakalarında genelde cerrahi yöntemlere başvurulur. Bunların dışında bazı idrar kaçırma durumlarında ilaç tedavisi ya da cerrahiye ihtiyaç duyulmadan kasların güçlendirilmesini sağlayan egzersizler aracılığıyla da fayda sağlanabilmektedir.
Hastaya en doğru şekilde egzersizler önerildikten sonra 3ile 6 ay arası ve 1 yıllık süreçlerde takip dönemi başlar. Bu şekilde bu sorunu yaşayan hastaların iyileşme oranında herhangi farklı bir müdahaleye gerek kalmaksızın ciddi artışlar yaşanabilir.