KAPALI RAHİM ALMA AMELİYATI SONRASI NEYE DİKKAT EDİLMELİ?
Farklı nedenlere bağlı olarak kadınlarda laparoskopik histerektomi, halk arasında bilinen ismiyle kapalı rahim alma ameliyatı uygulanmaktadır.
Farklı nedenlere bağlı olarak kadınlarda laparoskopik histerektomi, halk arasında bilinen ismiyle kapalı rahim alma ameliyatı uygulanmaktadır.
Kapalı histerektomi sonrası enfeksiyon oranı çok düşüktür.
Yara küçükse veya ameliyat steril bir ortamda yapılıyorsa enfeksiyon riski azalır. Kapalı ameliyattan sonra rahimde küçük yaralar oluşur. Enfeksiyon herhangi bir açık yarada ortaya çıkabilir. Bu nedenle laparoskopik histerektomi geçiren kişilerin birtakım faktörlerin farkında olması gerekir. Bu faktörler şu şekilde sıralanabilir;
Ameliyat sonrası hastanın hastaneden taburcu edildiği yer çok temiz ve hijyenik olmalıdır.
Hasta tuvalet ihtiyacını giderdikten sonrasında kişisel temizliğine çok fazla önem vermelidir. Özellikle vajina temizliğinde ön taraftan arkaya doğru yapılmalıdır.
Doktorunuz tarafından reçete edilen ilaçların veya ağrı kesicilerin düzenli kullanımı tavsiye edilir. Ancak hasta şiddetli ağrı hissederse ameliyatın yapıldığı doktora başvurulması zorunludur.
Laparoskopik histerektomi, diğer ameliyatlara kıyasla küçük kesiler içerir. Bu kesiler küçüktür, ancak kapanması ve tamamen iyileşmesi için hastanın bir süre ağır yükleri taşımaması gerekmektedir.
Hastanın ameliyat sonrası kabız olmaması için bol sıvı tüketmesi ve yemeklerinde çorba gibi ürünlere öncelik vermesi gerekir.
Ameliyattan sonra mutlaka hekimin belirttiği aralıklarla kontrol tedbirlerine uyulmalıdır.
Cinsel ilişkiye 1.5 ay ara verilmelidir.
Laparoskopik Histerektomi Sonrası Prosedür
Laparoskopik Histerektomi ameliyatı hastalara minimum seviyede ağrı hissettiren ve az komplikasyon gösteren hasta dostu ameliyat türüdür. Kapalı rahim alma ameliyatı genel olarak 60 dakika ya da 2,50 saat sürebilmektedir. Ameliyattan sonra 2 gün içerisinde hasta taburcu edilmektedir. Bu ameliyat sonucunda oluşan yaralar iz bırakmamaktadır. İyileşmesi zorlu olmayan türdendir. Özellikle hastanın ameliyat sonrasında düzenli yürüyüş yapması durumunda iyileşmesi oldukça hızlanmaktadır. İlaçlara ve farklı faktörlere dikkat edilmesi durumunda olumsuz sorunlarla karşılaşmak söz konusu değildir.