Aşırı Aktif Mesane Sebepleri Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Aşırı aktif mesane belirtileri için en sık şekilde görülen belirtiler idrar depolama semptomları olmaktadır.
Aşırı aktif mesane sebepleri nedir, nasıl tedavi edilir konusunda hem nörolojik hem de nörolojik olmayan sebepleri görülebilmektedir. Nörolojik nedenler genel olarak bakıldığı zaman inme, Parkinson hastalığı gibi hastalıklar olabilir. Bunun dışında mesane enfeksiyonu, prostat sorunları, obezite gibi çeşitli nedenlerden olabilir. Bu rahatsızlığın nedeni yapılan sayısız araştırmalara rağmen tam olarak bilinmez.
Aşırı aktif mesane neden olur konusunda net bir nedeni bilinmemektedir. Bireylere göre değişen mesane yapısının çok belirleyici olduğu aşırı aktif mesane sendromu mesanedeki istemsiz olan kasılmalar, mesanenin dolmasının daha aktif şekilde hissedilmesi, ileri yaş, küçük mesaneye sahip olunması gibi nedenlerden bağlı şekilde ortaya çıkabilmektedir. Aşırı aktif mesane belirtileri konusunda özellikle ani idrara çıkma isteği, idrarı tutamama, kaçırma, gün içerisinde normalin üzerinde sayıda idrara çıkmak gibi nedenlerdir.
Aşırı Aktif Mesane Belirtileri
Aşırı aktif mesane belirtileri için en sık şekilde görülen belirtiler idrar depolama semptomları olmaktadır. Depolama semptomları konusunda istemsiz idrar kaçırma gibi birçok durum görülmektedir. Bunun dışında bazı kişilerde mesanelerinde ani kasılmalar yaşar ve bazı insanlar mesane dolumu daha hassas hissedebilirler. Bazı vakalarda ise böbrekler gece daha fazla bir şekilde idrar üretebilir. Bunun dışında özellikle ileri yaş ve belli tıbbi durumlarla alakalı olabilir ve bazı kişilerin daha küçük mesaneleri vardır ve daha çabuk bir şekilde dolar. Bu son durum sık bir şekilde görülen bir durum değildir.
Aşırı Aktif Mesane Nasıl Tedavi Edilir?
Aşırı aktif mesane nasıl tedavi edilir konusunda bu sendromun tedavisinde ilk uygulanan yöntem hastaların hayat tarzında yapılan değişiklikler olabilmektedir. Özellikle sıvı alımının dengelenmesi, alkol ve kafein tüketiminin azalması, kilo kontrolü, pelvik taban kaslarını güçlendirici egzersizler gibi durumlar uygulanabilir. Fakat bu değişiklikler hastalarda tek başına yeterli olmayabilir. Bu tarz bir durumda ilaç ile tedavi yoluna gidilebilir. Aşırı aktif mesane tedavisinde uygulanan botoks uygulaması konusunda,
- Aşırı aktif mesane sendromu tedavisinde yaşam tarzı değişiklikleri veya ilaçla tedavinin yeterli olmadığı durumlarda cerrahi operasyonlar tercih edilebilir ve mesane botoksu en sık şekilde yapılan bir işlemdir.
- Aşırı aktif mesane kesin çözüm olarak bilinen bu yöntem mesanenin içine toksin enjekte edilmesiyle yapılan bir uygulamadır ve mesanenin duvarına enjekte edilen bu toksin ile aşırı aktif bir mesaneye sebep olan sinir aktivitelerin azaltılması hedeflenir.
- Mesaneye botoks uygulaması genellikle 30 dakikalık süren bir işlemdir. Sistoskop adı verilen bir çeşit endoskop ile birlikte mesane duvarının yüksek çözünürlük görüntüsü alınarak gerekli olan yere botoks enjekte edilir.
- Ani idrar hissi, idrar sıklığı ve ani idrar hissi ile birlikte idrar kaçırma şikayetleri iyileştirilebilmektedir.
Aşırı Aktif Mesane Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Aşırı aktif mesane tedavi edilmezse ne olur için özellikle uzun vadede böbrek hastalıkları görüleceği ve böbrek yetmezliğine yol açabileceğine dikkat çekilmektedir. Mesanedeki yüksek basınç sürekli olarak olursa bir süre sonra böbrekleri etkiler ve bu bölgede genişlemelerine ve böbrek hasarlanmalarına sebep olabileceği göz önüne gelmektedir. Tedavisi olan bu hastalıkla birlikte hastalar böbreklerini kaybederek diyalize bağımlı bir hale gelebilme riski ile karşı karşıya kalmaktadırlar.
Bu durumda aşırı aktif mesane geçer mi veya tedavi yapılmazsa ne olur diyen kişiler için mutlaka bir uzmanla görüşerek tedavi alınması önerilir. Günümüzün ilerleyen teknolojileri sayesinde aşırı aktif mesane sorunu yüksek oranda çözülür ve çözüme giden kişilerinde aşırı aktif mesane probleminin de tamamen kaybolduğu bilinmektedir.