İdrar Kesesi Sarkması Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Mesanenin normal anatomik pozisyonundan dışarı doğru fıtıklaşması olarak bilinen idrar kesesi sarkması, ameliyat ile tedavi edilmesi gereken sorunlardan bir tanesidir.
İdrar Kesesi Sarkması Ameliyatı Nasıl Yapılır?
İdrar kesesi sarkması ameliyatı nasıl yapılır sorusu pek çok insan tarafından sorulmakta olup bu soruya cevap vermek, konunun mahiyetinin anlaşılmasını olanaklı hale getirmektedir. Çok fazla vajinal doğum yapmış olan kadınlarda görülen idrar kesesi sarkması, ameliyat ile tedavi edilmekte olup ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Peki ama idrar kesesi sarkması tam olarak nedir ve belirtileri nelerdir?
İdrar Kesesi Sarkması Nedir?
Mesanenin normal anatomik pozisyonundan dışarı doğru fıtıklaşması olarak bilinen idrar kesesi sarkması, ameliyat ile tedavi edilmesi gereken sorunlardan bir tanesidir. Özellikle çok fazla vajinal doğum yapmış kadınlarda görülmekte olup ilaç ile tedavi edilememektedir. Peki ama idrar kesesi sarkması belirtileri nelerdir?
İdrar Kesesi Sarkması Belirtileri Nelerdir?
İdrar kesesi sarkmasının belirtilerini genel olarak aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
- İdrar yaparken zorluk yaşama
- İdrara sık sık çıkma isteği
- Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
- Sistit gibi sürekli idrara çıkma isteği
- Cinsel ilişki sırasında idrar kaçırma
- İdrarın tam olarak yapılamadığı hissi
- Gülme, hapşırma ve öksürme esnasında idrar kaçırma
Bu ve bunun gibi belirtilerle kendini gösteren idrar kesesi sarkması bağlamında çeşitli risk faktörleri bulunmaktadır. Peki risk faktörleri nelerdir?
İdrar Kesesi Sarkması Risk Faktörleri Nelerdir?
İdrar kesesi sarkma risk faktörleri şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Normal vajinal doğum yapmak
- Fazla sayıda gebelik yaşamak
- Şişmanlık
- Kronik kabızlık ve fazla ıkınmak
- Kronik öksürük, KOAH ve astım gibi akciğer hastalıkları
- İri bebek doğumları
- Ağır yük kaldırmak
- İlerlemiş yaş
Bu hususların tamamı idrar kesesi sarkmasında risk faktörleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
İdrar Kesesi Sarkması Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir?
İdrar kesesi sarkması, ilaç tedavisinin bulunmadığı bir rahatsızlıktır. Tedavi için mutlaka cerrahi müdahaleye başvurulması gerekmektedir. Sistosel ameliyatı olarak da bilinen idrar kesesi sarkması ameliyatının nasıl gerçekleştirildiği pek çok insan tarafından merak edilen hususlardan bir tanesidir. Peki ameliyat nasıl gerçekleştirilmektedir?
Ameliyat öncesinde vajinal yoldan genel ya da lokal anestezi yapılmakta, bu sayede ameliyat sırasında hastanın acı duyması önlenmektedir. İşlem sırasında uygulanan adımlardan ilki idrar torbası üzerinde sarkmış olan fazla vegan kısımları serbestleştirerek eksize etmektir. Yırtılmış bulunan veziko-vajinal fasya tamir edilmekte, bu sayede vajinal mukozal doku bütünlüğü sağlanmış olmaktadır. Lokal anestezi ile ameliyat genel olarak 20 dakika içerisinde gerçekleştirilmekte olup istenirse genel anestezi de gerçekleştirilebilmektedir. Kan tutan hastalarda çoğunlukla genel anestezi tercih edilmekte, bu sayede hasta herhangi bir sorun yaşamadan ameliyatı tamamlamaktadır. Cerrahi müdahale bağlamında kişilerin 1 gece hastanede kalması gerekmektedir. 1 gün sonrasında hastanın taburcu olması mümkündür. Sistosel ameliyatı için adet sonrasının tercih edilmesi çok önemlidir. Çünkü ameliyat sonrasında vajene enfeksiyona açık hale gelmektedir. Bu bağlamda adet dönemi sonrasında ameliyatın gerçekleştirilmesi çok önemlidir.
İdrar Kesesi Sarkması Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
İdrar kesesi sarkması ameliyatı ne kadar sürer kapsamında lokal anestezi ile ameliyatın yaklaşık 20 dakika sürdüğü bilinmektedir. Doktorun gerekli görmesi durumunda genel anesteziye de başvurulabilir. Ameliyat sonrası hastaların 1 gece müşahede altında kalması ve 1 gün sonrasında doktor önerisi ile taburcu olması gerekmektedir.
İdrar Kesesi Sarkması Sorunu için Hangi Doktora Görünmek Gerekir?
İdrar kaçırma problemi olan kadınların üroloji ya da kadın hastalıkları ve doğum bölümüne gitmesi gerekmektedir. İdrar torbası sarkması ameliyatı hangi doktora gidilir sorusu, pek çok insan tarafından sorulmakta olup üroloji ya da kadın hastalıkları ve doğum bölümlerine gidilmesi ve gerekli kontrollerin yapılması gerekmektedir.
İdrar Kesesi Sarkması Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi
Pek çok insan ameliyat sonrasında iyileşme süresinin ne kadar olduğunu merak etmektedir. Bu bağlamda sistosel ameliyatı sonra iyileşmesi süresi ne kadardır sorusu sorulmaktadır. Ameliyattan yaklaşık 30 gün sonra iyileşme gerçekleşebilmektedir. Süreç içerisinde doktor tarafından belirtilen hususlara dikkat edilmesi ve yaşantının buna göre belirlenmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra ameliyat sonrasında olağandışı semptomlarda doktora başvurmak çok önemlidir. Ameliyat sonrasında kanama gerçekleşebilmekte olup kanamanın kesilmesi için kesinlikle ilaç alınmaması gerekmektedir. Olumsuz bir yöne doğru giden durumlar için doktora başvurulması ve doktor tarafından verilen tavsiyeler hususunda yaşantı sürülmesi gerekmektedir. İyileşmesinin erken gerçekleşmesi adına doktor tavsiyesinin çok önemli olduğunu ifade etmek gerekmektedir.