LAPAROSKOPİK MYOM AMELİYATI
Laparoskopi, karın boşluğunun karbondioksit gazı ile doldurulması ve karın boşluğunun optik kamera ile detaylı olarak incelenmesidir. Gerekirse laparoskopik uygulama ile cerrahi işlemler de yapılabilir. Rahim miyomları laparoskopik uygulamalarla tedavi edilebilmekte, kadının iç genital organları detaylı olarak görülebilmekte ve gerektiğinde müdahaleler yapılabilmektedir.
Myom Nedir?
Fibroidler, genellikle "rahim" olarak bilinen rahmin kas ve dokularında meydana gelen iyi huylu büyümeler olarak tanımlanır. Miyomlar, rahim içinde gelişebileceği gibi zamanla gelişerek çeşitli olumsuz etkilere neden olabilir. Bu nedenle miyomların doğru teşhisi çok önemlidir. Yaklaşık -25 20-35 yaş arası kadınlarda miyom bulunur. Bu sayı yaşla birlikte ve çeşitli faktörlerin etkisiyle artmaktadır.
45 yaş üstü kadınlarda miyom oluşumu yaklaşık %20-25 olarak gözlenir. Ancak doğuştan veya genetik nedenlerle miyom oluşma olasılığı artar, menopozdan sonra vücutta miyom oluşma olasılığı azalır ve miyomların boyutları küçülür.
Laparoskopik Myom Ameliyatı
Laparoskopik myom cerrahisi genellikle kapalı cerrahi olarak adlandırılır, teknik olarak laparoskopik miyomektomi olarak adlandırılır. Laparoskopik myom cerrahisi minimal erişimli bir cerrahi yöntemdir. Minimal cerrahi müdahale sayesinde hastanın iyileşme süresi daha hızlı olur ve kişi günlük hayatına daha çabuk dönebilir. Laparoskopik myom ameliyatı öncesi ve sonrası diğer yöntemlere göre daha konforludur. Başarı oranı çok yüksek olan laparoskopik fibroid cerrahisi, başarı oranı yüksek, güvenilir bir yöntem olarak kabul edilmektedir.
Laparoskopik Myom Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
Laparoskopik yöntem sırasında uygulanan teknikler, hem operasyonun başarısında hem de operasyon sonrası hastanın iyileşme aşamasında pek çok açıdan avantaj oluşturmaktadır. Bu avantajları şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
Karın bölgesinde minimal kesiler yapılması, kozmetik açıdan iz kalma riskini düşürmekte, ortaya çıkabilecek ağrı, kanama, hastanede kalış süresi gibi durumlara olumlu etkiler oluşturarak iyileşme süresini hızlandırmaktadır.
Uygulanan teknikler itibariyle, enfeksiyon oluşma riski oldukça azdır.
Operasyon sonrası şikayetler ve ağrı kesici ihtiyacı daha az yaşanmaktadır.
Laparoskopik myom ameliyatında, açık ameliyata oranla daha az kanama meydana gelmektedir.
Karın içi yapışıklığı oluşma riski, diğer yöntemlere oranla daha azdır.
Hasta gündelik yaşamına daha hızlı şekilde dönebilmektedir.