Jinekoloji

Yumurtalık (Over) Kistleri Ve Tedavisi

Yumurtalıklar, ana rahmine (uterus) tüpler (tuba) vasıtasıyla bağlanan kadın üreme organıdır. Her ayın belirli dönemlerinde yumurtalıklardan ''yumurta'' atılması olur. Bu yumurtalar tüpler yardımıyla rahmin içine doğru ilerler. Bu olaya ovulasyon (yumurtlama) denir. Kadında ovulasyon genellikle adet dönemlerinin ortasına rastlayan 11-16. günler arasında olur. Rahim içine iletilen bu yumurtalar spermle karşılaşır ve döllenme olursa gebelik meydana gelir. Spermle karşılaşmaz ise bazı hormonların etkisiyle adet dediğimiz menstrüasyon kanamasıyla vücuttan dışarı atılır.

Detaylı İncele

Polikistik Over Sendromu (PKOS & PCOS) 

Polikistik Over Sendromu (PKOS & PCOS) Nedir? PKOS Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Detaylı İncele

Endometrioma ( Çikolata Kistleri) & Endometriozis

Endometrioma ( Çikolata Kistleri) & Endometriozis Belirtileri, Tanı ve Tedavisi

Detaylı İncele

Miyom (Myom) nedir?

Miyomlar, rahmin kas tabakasından köken alan iyi huylu, kanser olmayan tümörlerdir. Miyomlar, fibroid, leyomiyom, leyomiyomata veya fibromiyom olarak ta bilinmektedir. Büyüklükleri 1 ile 20 cm arasında değişebilen ve tüm kadınların yaklaşık %25-50’sinde, 35 yaşın üzerindeki her üç kadından birinde görülebilen bir hastalıktır. Nadir olarak 15 yaşından itibaren de görülebilir. Hastalarda tek bir miyom olabildiği gibi farklı bölgelere yerleşmiş ve çeşitli büyüklüklerde olan irili ufaklı çok sayıda miyom da olabilir. Miyomların tek mi yoksa gruplar halinde mi olacağını kestirmek zordur. Uzun bir süre çok küçük kalabilirler, birden hızla büyüyebilirler veya yıllar boyunca yavaş yavaş büyüyebilirler.

Detaylı İncele

Smear (Rahim ağzı kanser tarama ) testi

Smear 21 yaşını doldurmuş ve cinsel aktif olan kadınlarda  3 yılda bir yapılması gereken rahim ağzı kanser tarama testidir. Rahim ağzındaki hücresel bozukluklar, kanser öncüsü hücre varlığı ve enfeksiyonların saptanmasında kullanılır. Anormallik görülmesi durumunda 3 yıldan daha kısa aralıklarla tekrar edilmesi gerekebilir.Vajinal muayenede rahim ağzından ağrısız olarak fırça yardımıyla sürüntü alınması şeklinde yapılır. Smear testi yapılırken hastanın adet kanaması veya yoğun vajinal akıntısı olmaması gerekir. 

Detaylı İncele

HPV tarama testi ve HPV aşısı

HPV rahim ağzı kanseri ile ilişkisi artık kanıtlanmış olan bir virüstür. HPV testinin negatif olması durumunda beş yıl süre ile tekrar yapılmasına gerek yoktur.Vajinal muayenede rahim ağzından fırça yardımıyla sürüntü alınması şeklinde yapılır. Ağrısız ve acısız bir işlemdir.

Rahim ağzı kanserine yol açan HPV mikrobuna karşı koruma amacıyla 9 - 45 yaş arasındaki kadınlara kadar HPV aşısı yapılabilir. Aşı 3 doz olarak yapılır ve hem rahim ağzı kanserine hem de genital siğillere karşı koruma sağlar. 

Detaylı İncele

Kolposkopi

Rahim ağzından alınan smear veya Hpv testinde anormallikler görülen veya vajinal muayenede şüpheli bulguları olan kadınlara yapılır. Bir mikroskop yardımı ile rahim ağzı detaylı olarak incelenir ve işlem sırasında şüpheli görünen alanlardan alınan biyopsi denilen küçük parçalar patolojiye gönderilir. İşlem ağrılı değildir. Muayene odasında lokal anestezi altında yapılabilir.

Histeroskopi

Vajinal bölgeden rahim içine ince boru şeklinde kamera sistemi gönderilerek rahim içinin görüntülenmesi sağlanır. Rahim içinde doğuştan olan anomalilerin düzeltilmesi, polip alınması, rahim içi yapışıklıkların açılması, rahim içinde kalmış ipi kopmuş spiralin çıkarılması gibi durumlarda tedavi edici veya tekrarlayan düşük ya da kısırlık tedavileri öncesinde tanısal kontrol amaçlı yapılabilir.

Rahim İçinden Parça Alınması - Endometrial Biyopsi

Endometrial Örnekleme - Terapotik Küretaj

Endometrial örnekleme, anormal rahim içi kanaması ile başvuran hastalarda tanısal amaçla uygulanan bir yöntemdir. Biyopsi işlemi genel anestezi altında yapılabildiği gibi poliklinik şartlarında lokal anestezi altında Pipelle veya Karmen kanüller kullanılarak da yapılabilir.

Detaylı İncele

Laparoskopi (Kapalı Ameliyat)

Detaylı İncele

Kapalı tekniklerle büyük kesilere ve uzun iyileşme süresine gerek yok! İz bırakmadan % 100 cerrahi başarı ile iyileşme sürenizi kısaltın.

Laparoskopi  ile yapılabilen ameliyatlar:

  • Yumurtalık Kisti alınması
  • Çikolata kisti ( Endometrioma) Alınması
  • Myom alınması
  • Rahim alınması
  • Rahim Sarkması
  • Tüplerin açılması
  • Tüplerin bağlanması





Merhaba
Sorularınızı yanıtlamaktan mutluluk duyarız.
kapat