Miyom Ameliyatı Nedir, Sonrasında Beslenme Nasıl Olmalı?
Miyom nedir konusunda kadınların en sık şekilde etkileyen iyi huylu tümörler arasında yer alabilmektedir.
Miyom ameliyatı nedir, sonrasında beslenme nasıl olmalı için rahim içerisinde meydana gelen kas tümörlerinin alınmasıdır. Bu tümörlerin kansere dönüşmesi nadir olarak gözlenir ve miyomlar birçok şekilde, boyutta ve lokasyonda meydana gelebilmektedir. Boyutları gözle görülmeyecek kadar küçük olabildiği gibi büyük boyutlarda da görülebilir. Bazı miyomlarda bu özelliklere ek olarak sap veya kök benzeri yapı da bulunmaktadır. Özellikle 30-40 yaş aralığındaki kadınlarda görülebilmektedir fakat herhangi bir yaşta da olabilir.
Miyom Nedir?
Miyom nedir konusunda kadınların en sık şekilde etkileyen iyi huylu tümörler arasında yer alabilmektedir. Meydana gelen bu oluşumlar düz kas tabakası üzerindeki kökten alırlar. Bu hücrelerden meydana gelen yapıların büyümesi kan dolaşımındaki östrojen miktarı ile ilişkili olabilmektedir. Bazı miyom olguları oldukça geniş bir hale gelerek karın ağrısı veya anormal mestrual kanama gibi şikayetlere neden olabilmektedir. Görülen bazı miyomlar bakıldığı zaman,
- İntramural miyomlar en sık şekilde tespit edilen bir miyom türüdür ve bu tarz miyomlar uterusun kas duvarı içerisinde meydana gelebilmektedir. Bu tarz miyomlar zaman içerisinde büyüyerek rahmin esnemesine neden olur.
- Sebserozal miyomlar uterusun dış katmanındaki seroza tabakasından köken alırlar ve büyüyen miyom rahim için tek taraflı olarak daha büyük görünmesine neden olabilir.
- Bir diğer miyom çeşidi olan pedinküle miyomlar genel olarak sap benzeri bir yapı ile desteklenmiş bir formdur.
Miyom Ameliyatı Sonrasında Beslenme Nasıl Olmalı?
Miyom ameliyatı sonrası beslenme genel olarak doktor önerisi ile belirlenebilir. Yapılan ameliyatlar sonrasında hastaların her açıdan kendine fazla bir şekilde dikkat edilmesi gerekir. Ameliyat sonrasında en önemli konulardan biri de hastaların beslenmesi olarak ifade edilmektedir. Ameliyat sonrasında beslenmenin sağlıklı bir şekilde sağlanması iyileşmenin hızını arttıran unsurlar arasında bulunur.
Ameliyat sonrasında beslenmenin önemi son derece büyüktür ve bu dönemde aşırı yağlı besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır ve yenilen yemeklerin çok tuzlu olmaması şartı ile istenilen tüm yemekler tüketilebilir. Hazırlanan yemeklerin içerisinde özellikle katı yağ yerine sıvı yağların kullanılmasına özen göstermelisiniz ve bol miktarda sebze ve meyve tüketiminin yapılması gerekir.
Miyom Ameliyatı Sonrası Hamilelik
Miyom ameliyatı sonrası hamilelik genel olarak başarılı bir miyom ameliyatı sonrasında hamilelik açısında herhangi bir sıkıntı beklenmez ve hamilelik gerçekleşebilir. Miyom koruyucu cerrahide miyom sayısı, miyom boyutu, miyomun rahim duvarında yerleştiği bölgede iyi bir şekilde değerlendirilerek buna göre planlanması gerekir. Sadece cerrahi geçiren kadınların ameliyat sonrasında 3-6 ay arasında beklemesi önerilir. Bu zaman diliminde rahim ile rahim duvarı güçlenir ve yeterli bir dirence kavuşur.
Miyom ameliyatı sonrasında gebeliklerde doğumlar genellikle sezaryen doğum da tercih edilmektedir. Fakat rahim dışında yerleşen veya saplı miyom gibi rahatsızlıklarda rahim duvarına zarar vermeyen doğum açısından herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır.
Açık Miyom Ameliyatı Sonrası
Açık miyom ameliyatı sonrası hastalar anestezinin etkisi tamamen geçene kadar hastanede tutulur. Hastaların ameliyat ardından şiddetli bir ağrı duyması muhtemeldir bu sebeple kişilerin hastanede kaldığı sürede meydana gelen ağrıları ilaçlar kullanılarak hafifletilmeye çalışır. Ameliyatın üzerinden 1-2 gün geçmesi ardından hastalar taburcu edilecek şekilde iyileşir. Taburcu olduktan sonrasında duyulan ağrılar için hastaya ağız yolu ile alacağı ağrı kesici ilaçlar verilebilir.
Miyom ameliyatı sonrası sıkıntılar konusunda bu ameliyat sürecindeki kesiler yolu ile yapılacağından dolayı iyileşme süreci kapalı ameliyata göre daha uzun olmaktadır. Gaz çıkaramama şikâyeti daha sık şekilde görülür. Kesi yeri iyileşmesi sırasında enfeksiyon ve yaranın kapanmama ihtimali olabilir.